nl fr
Officiële informatie en diensten: belgium.be
Logo of the Belgian Federal Authorities
Documentatie Activiteit 2

Wat is Eurotransplant ?

België heeft ervoor gekozen om samen te werken met Eurotransplant.

Eurotransplant is een internationale organisatie die een cruciale rol speelt in het veld van orgaantransplantaties in Europa. Opgericht in 1967 door Professor J.J. Van Rood, de hoofdzetel gevestigd in Leiden, Nederland. Deze non-profit organisatie is verantwoordelijk voor de coördinatie en verdeling van organen voor transplantaties tussen verschillende Europese landen.

Internationale Coördinatie:
Eurotransplant coördineert de activiteiten rondom orgaandonatie en -transplantatie in acht Europese landen: Oostenrijk, België, Kroatië, Duitsland, Hongarije, Luxemburg, Nederland en Slovenië. Dit maakt het mogelijk om organen uit te wisselen tussen deze landen, wat de kansen vergroot om compatibele ontvangers te vinden.


De belangrijkste missies van Eurotransplant zijn:

  1. Beheer van wachtlijsten
    De organisatie beheert een gecentraliseerde wachtlijst voor elk type orgaan (hart, nier, lever, long, alvleesklier en darmen). Patiënten die een transplantatie nodig hebben, worden op deze lijsten gezet door hun behandelende arts. De verdeling van organen is gebaseerd op medische criteria, zoals bloed- en weefselcompatibiliteit, de ernst van de ziekte, de urgentie van de transplantatie, de positie op de wachtlijst, en andere factoren.
  2. Toewijzing van organen
    Eurotransplant gebruikt algoritmen en gevestigde procedures om organen op een eerlijke en transparante manier toe te wijzen, gebaseerd op medische criteria. Deze procedures zijn bedoeld om de kansen op succesvolle transplantaties te maximaliseren en tegelijkertijd een eerlijke verdeling van beschikbare organen te garanderen. Het is in Leiden, bij het hoofdkantoor van Eurotransplant, dat de medische, serologische en administratieve gegevens van patiënten op de wachtlijst worden gecentraliseerd voor de selectie van de beste kandidaat voor transplantatie wanneer een orgaan beschikbaar is.
  3. Ondersteuning voor onderzoek en onderwijs
    Naast de coördinatie van orgaandonaties draagt Eurotransplant bij aan onderzoek naar orgaantransplantatie en aan het onderwijs van zorgprofessionals. De organisatie deelt gegevens en onderzoeksresultaten om transplantatiepraktijken te verbeteren.
  4. Internationale samenwerking
    Eurotransplant werkt nauw samen met andere internationale organisaties en instanties om orgaandonatie te bevorderen en transplantaties te vergemakkelijken. Dit helpt om het aantal potentiële donoren uit te breiden en de resultaten van transplantaties te verbeteren, vooral voor zeldzame gevallen zoals een pasgeborene waarvoor het moeilijk is een donor te vinden.
  5. Werking
    Binnen de landen van Eurotransplant, telkens wanneer een donor wordt geïdentificeerd, neemt de transplantatiecoördinator waar de persoon is overleden contact op met Eurotransplant.

    Hij of zij geeft de medische kenmerken van de donor door. Zodra de ontvanger is geïdentificeerd, informeert Eurotransplant de transplantatiecoördinator van het centrum waar de transplantatie moet plaatsvinden.

    Eurotransplant zal alle nuttige informatie communiceren aan de transplantatiecoördinator (tijdstip van uitname, afstand tussen de donor en de ontvanger, vervoermiddelen van het orgaan, enz.).

    Wanneer de transplantatie is uitgevoerd, informeert de transplantatiecoördinator Eurotransplant, die vervolgens de patiënt die net getransplanteerd is van de wachtlijst verwijdert.

Organen worden door Eurotransplant verdeeld, maar bijvoorbeeld het hart, de longen, de lever en de alvleesklier zullen eerst in België worden aangeboden. Alleen bij zeer dringende vraag kunnen deze naar het buitenland worden gestuurd. België een orgaan uit het buitenland ontvangen in geval van dringende vraag. Solidariteit tussen de landen is nodig om te voorkomen dat patiënten op de wachtlijst overlijden.