Jouw missie als DonorHero
Vind de beste ontvanger voor de beschikbare organen!
Van donor naar ontvanger
Heb je je ooit afgevraagd hoe een orgaan van de ene persoon naar de andere geraakt? Wat zijn de criteria waardoor de ene persoon voorrang krijgt boven de andere, bijvoorbeeld? Dat gaan we hier allemaal ontdekken!
Het belang van het registreren van je keuzes
Bij hersendood raadplegen transplantatiecoördinatoren het nationale register om te zien of de overledene zijn donatiewensen heeft geregistreerd of niet. Als er niets in het register staat, vragen de zorgverleners de wensen van de overledene aan de familie. Het is heel belangrijk om je keuzes te laten weten, zodat je naasten (familie en/of vrienden) deze fase niet hoeven door te maken.
Hoe worden ontvangers gekozen?
Om te beslissen wie een orgaan zal ontvangen, worden zeer strenge criteria gebruikt. De ernst van de ziekte en hoe dringend de ontvanger het orgaan nodig heeft, het land van herkomst van de donor, en de compatibiliteit (bloedgroep, lengte en gewicht, weefseltypering) tussen donor en ontvanger. Het doel is om elk orgaan de beste kans op succes te geven.
De cruciale rol van Eurotransplant
Eurotransplant speelt een sleutelrol in dit proces. Deze internationale organisatie beheert de wachtlijsten voor transplantaties in acht Europese landen (België, Duitsland, Hongarije, Kroatië, Luxemburg, Oostenrijk, Slovenië en Nederland). Nadat het medische dossier van de donor is ontvangen, selecteert Eurotransplant de meest geschikte ontvanger. Solidariteit kent geen grenzen.
Een race tegen de klok
Tijd is essentieel bij orgaantransplantaties. We gebruiken speciale voertuigen, zoals vliegtuigen of helikopters, om de organen snel te vervoeren. Elk orgaan heeft zijn eigen “tijdslimiet” – een hart bijvoorbeeld moet binnen 4 uur worden getransplanteerd. Het is een race tegen de klok om ervoor te zorgen dat elk orgaan op tijd getransplanteerd wordt.
Hoe gebeurt de prelevatie?
In een operatiezaal werkt een top team (chirurgen, anesthesisten, verpleegkundigen, … ) samen om de organen met de grootste zorg te verwijderen. Dit gebeurt met veel respect voor de donor. Eenmaal verwijderd, worden de organen snel voorbereid voor transport naar de ontvangers.
Donatie, voor het leven
Na de donatie wordt de familie van de donor begeleid in hun rouw, met het nodige respect en ondersteuning. Orgaandonatie is een geschenk van leven, een tweede kans bieden aan wie wacht op een orgaan. Het is een dappere daad die wanhoop verandert in hoop voor veel families.
Go !