nl fr
Officiële informatie en diensten: belgium.be
Logo of the Belgian Federal Authorities
Documentatie Activiteit 1

Welke organen kunnen worden getransplanteerd ?

Veel organen kunnen worden getransplanteerd om ernstige ziekten of orgaanfalen te behandelen. Hieronder is een lijst van de belangrijkste organen die kunnen worden getransplanteerd. 

  1. Nier
    De nier is het meest getransplanteerde orgaan. Niertransplantaties komen vaak voor bij mensen met terminale nierinsufficiëntie of chronische nierziekten die regelmatige dialyse vereisen.
  2. Lever
    De lever kan ook worden getransplanteerd. Levertransplantaties worden gebruikt om ziekten zoals cirrose, hepatitis, of leverkanker te behandelen. De lever heeft het bijzondere vermogen om gedeeltelijk te worden getransplanteerd, waardoor donatie door een levende donor mogelijk is.
  3. Hart
    Harttransplantaties zijn noodzakelijk voor patiënten met ernstig hartfalen of onomkeerbare hartaandoeningen. Ze kunnen het leven redden van patiënten die niet reageren op conventionele medische behandelingen.
  4. Long
    Longtransplantaties worden gebruikt om ernstige longaandoeningen te behandelen, zoals longfibrose of chronische obstructieve longaandoening (COPD). Men kan een of twee longen transplanteren, afhankelijk van de behoeften van de patiënt.
  5. Alvleesklier
    Alvleeskliertransplantaties worden meestal uitgevoerd bij patiënten met ernstig type 1-diabetes, vaak in combinatie met een niertransplantatie. Dit kan helpen de insulineproductie te herstellen en de diabetescontrole te verbeteren.
  6. Darmen
    Darmtransplantaties komen minder vaak voor, maar kunnen nodig zijn voor patiënten met ernstige darmproblemen, zoals de ziekte van Crohn.
  7. Multiviscerale Transplantaties
    Multiviscerale transplantaties omvatten de transplantatie van meerdere buikorganen, zoals de lever, darmen, alvleesklier, en andere, meestal in gevallen van complexe ziekten of kanker.

Elk type transplantatie vereist specifieke procedures en criteria. Organen kunnen afkomstig zijn van overleden donoren of levende donoren, afhankelijk van het type orgaan en de toestand van de ontvanger. Het succes van de transplantatie hangt af van veel factoren, waaronder compatibiliteit, medische nazorg, en de naleving van de behandelingen na de transplantatie.